Print deze pagina

Zorgboerderij in Roemenië

Help mee op een zorgboerderij in Gagesti op een prachtig, maar zeer arm stukje Europa.


In de armste provincie van Europa ligt in het heuvelachtige, uiterste oosten van Roemenië, dichtbij de Moldavische grens, het kleine boerendorpje Gagesti. De natuur is hier prachtig. De zonnebloemen bloeien uitbundig, er zijn veel paarden en overal zie je kuddes koeien, schapen en geiten. In de straten van de dorpen lopen ganzen, eenden, kippen en honden. Ooievaars nestelen op de elektriciteitspalen. Als je goed oplet kan je vossen en uilen zien.

 

In Gagesti staat de zorgboerderij 'Ferme de capre Bettine' met een woonhuis waarin de DGASPC (Roemeense Kinderbescherming) tien verstandelijk beperkte ‘jongeren’ (van 25 tot 45 jaar) huisvest,. De zorgboerderij wordt beheerd door de stichting 'Noi si Voi' die voor de verstandelijk beperkten uit het woonhuis en uit de wijdere omgeving een aantal activiteiten aanbiedt. Deze activiteiten zijn erop gericht om de individuele capaciteiten van de verstandelijk beperkte bewoners te ontplooien en hun leven te verrijken. Noi si Voi ontwikkelt met deze zorgboerderij en met het gezinsvervangend huis in Giurcani (op een afstand van vijf kilometer van Gagesti) voorbeeldprojecten voor de Roemeense Kinderbescherming en Gehandicaptenzorg.

Als bezoeker hoef je je niet te vervelen en de verstandelijk gehandicapte bewoners (van 25 tot 45 jaar) vinden het geweldig aandacht te krijgen van bezoekers. Wat kun je er doen?

  • Je kunt samen met hen een wandeling maken door de prachtige heuvels, een taart of pannekoeken bakken, voetballen of een ander spel spelen.
  • Je kunt samen boodschappen doen op de zaterdagmarkt in Murgheni (10 kilometer van Gagesti en met paard en wagen!) of bij de plaatselijke kruidenier.
  • Je kunt ook een handje helpen in de groentetuin, bij de groenten- en fruitverwerking, in het textielatelier (waar je ook producten kunt kopen) of bij de verzorging van de dieren.

 

Ook in de omgeving van de zorgboerderij is er genoeg te doen:

  • Je kunt fietstochten maken (de huur van een fiets is 5 euro per dag), naar bijvoorbeeld de kunstenaar Didi in Giurcani, een prachtig klooster of een kerkje, of samen met de lokale bewoners heerlijk relaxen op het terrasje van het plaatselijk café in Giurcani
  • Niet ver weg is een meertje waar de plaatselijke bevolking zwemt en picknickt
  • Naast de maaltijden bij het gastgezin gebeurt het ook regelmatig dat je wordt uitgenodigd door een ander gezin om te komen eten
  • Je kunt ook een bezoek brengen aan de universiteitsstad Iasi (ongeveer 2,5 uur rijden van Gagesti) of aan het dichtsbijzijnde stadje Barlad (een klein uurtje rijden) en... je kunt zelfs ook de grens oversteken naar Moldavië om daar de hoofdstad Chisinau te bezoeken

In Gagesti en omgeving – dus ook bij het gastgezin – wordt vrijwel alleen Roemeens gesproken en soms een beetje Engels. Het streven is om jou in het Engels te verwelkomen.

Op de zorgboerderij is de Nederlandse Hannah of een van haar Engelsprekende Roemeense collega’s aanwezig als jouw host.
In overleg met jou bekijken we waar je verblijft. Er zijn mogelijkheden om in een caravan op het terrein te wonen, of in een gastgezin in het dorp te verblijven.
Prijs: 49,50 euro met overnachting bij een gastgezin, alle maaltijden en begeleiding.

Aanvullende informatie